Historische Gebouwen Viterbo

De Città dei Papi, oftewel de “Stad der Pausen”, zoals de bijnaam van Viterbo luidde omdat er zoveel pausen hun toevlucht zochten, had natuurlijk ook woningen nodig voor deze invloedrijke heren. Hierbij komen de gebouwen die door de gemeente zelf opgetrokken zijn en samen de Palazzi Comunali vormen. Er staan dan ook een aantal erg mooie paleizen in het historische centrum van de stad.

Historische Gebouwen Viterbo

Palazzo Papale - Historische gebouwen Viterbo.Palazzo dei Papi: Dit is het bekendste gebouw van Viterbo. Het is hier dat de allereerste conclaaf van de geschiedenis gehouden werd. Het is ook hier dat de langste conclaaf van de geschiedenis gehouden werd. Hoogtepunten zijn de aula en de Loggia delle Benedizioni van waaraf de paus de menigte placht te zegenen.

Het tweede beroemde gebouw van Viterbo is het Palazzo dei Priori, dat in de 15e eeuw gebouwd is en dienst doet als gemeentehuis van Viterbo. Het is door middel van een gang verbonden met het Palazzo del Podestà en samen worden de twee gebouwen de Palazzi Comunali genoemd.

Het Palazzo del Podestà is het tweede van de gemeentegebouwen aan het Piazza del Plebiscito. Het is in de 13e eeuw geconstrueerd, maar zo vaak verbouwd dat het nauwelijks meer op het origineel lijkt. De klokkentoren is twee weken later opgetrokken.

De Rocca Albernoz is een oud kasteel dat zich net binnen de stadsmuren bevindt. Het werd gebouwd door aanhangers van de paus, een aantal keren verwoest en een aantal keren weer opgebouwd om te eindigen als zetel van het Etruskische Museum.

Het Palazzo Farnese is een historisch gebouw aan de Via San Lorenzo. Het is gebouwd door een adelijke familie, waarvan een van de leden het zelfs tot paus (Paulus III) heeft geschopt.Het wordt tot de mooiste gebouwen van de stad gerekend.

Het Palazzo Doria Pamphili bevindt zich in San Martino al Cimino, een in de 17e eeuw opgetrokken deelgemeente buiten de bebouwde kom van Viterbo. Het paleis is zo origineel van vorm dat het door Borromini ontworpen zou kunnen zijn, en waarschijnlijk ook is, aangezien de opdrachtgever diens maecenas, paus Innocenzo X was.

Het Casa Poscia is een voorbeeld van een typische middeleeuwse woning in Viterbo, met een pittoreske profferlo (een trap die in een balkon eindigt). Er woonde ook ooit een mooie jonge dame met wie het slecht afliep.

Het Palazzo Chigi is een historisch gebouw in de Via Chigi, met een mooie binnenplaats. Er zijn muurschilderingen van de hand van leerlingen van de Zuccari broers en er is een portret van een paus die zelf een Chigi was.

Het Palazzo degli Alessandri bevindt zich op het Piazza San Pellegrino. Het is genoemd nar een invloedrijke familie. Toen deze uit de stad verbannen werd zorgde de paus zelf ervoor dat het paleis niet met de grond gelijkgemaakt werd.

Het Palazzo Santoro (15e eeuw) aan het Piazza Verdi is nu de zetel van het Stadsgebouw.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *