Palazzo Doria Pamphili Viterbo

Het Palazzo Doria Pamphili bevindt zich in San Martino al Cimino, een in de 17e eeuw opgetrokken deelgemeente van Viterbo, die zich even buiten de stadsmuren bevindt.

Weetjes Palazzo Doria Pamphili Viterbo

Adres en openingstijden

Het adres van het Palazzo Doria Pamhili is San Martino al Cimino – Viterbo (tel. +39 0761291000). Het gebouw is niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis Palazzo Doria Pamphili Viterbo

Palazzo Pamphil Viterbo

Palazzo Pamphili

Het Palazzo Doria Pamhili bevindt zich dichtbij de Abbazia Cistercense en maakte hier vroeger ook deel van uit.

Tegen het midden van de 17e eeuw werd het paleis geheel verbouwd, om als residentie te gaan dienen van Donna Olimpia Maidalchini, echtgenote van Pamphilio Pamphilj en schoonzus van paus  Innocenzo X. Het gebouw, dat tot dan dienst had gedaan als opslagplaats en woning, werd zowel vergroot als verhoogd.

De huidige vorm is onregelmatig en volgt de glooing van het terrein waar het op gebouwd is, met de ingang tegenover de abdij zelf.

Via een tweede ingang aan de oostkant komt men een grote zaal binnen die cantinone (“grote kelder”) genoemd wordt en overgebleven is van de voormalige opslagplaats.

Langs de zuidzijde staat een bastion, waarin zich de zogeheten scala lumaca (“slakkentrap”) bevindt, die men moet beklimmen om bij de belverdieping te komen.

De ontvangstzaal van de belverdieping wordt opgeluisterd door fresco’s en pleisterwerk, die aan die in het Palazzo Doria Pamphilj in Rome doen denken. Midden op het plafond is een groot kruis te zien met het wapenschild van de paus en diens familie, drie irissen en een duif met een olijventak in zijn bek.

Het ontwerp is dusdanig origneel dat het van Borromini, de lievelings-architekt van Paus Innocenzo X, zou kunnen zijn.

Het gebouw is in de 19e eeuw gerestaureerd en huisvestigt nu een congrescentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *