Palazzo dei Papi (Viterbo)

Het Palazzo dei Papi is het indrukwekkendste monument van Viterbo. Het is in de aula van dit paleis dat de allereerste conclaaf gehouden is. Een ander hoogtepunt is de Loggia delle Benedizioni.

Weetjes Palazzo dei Papi Viterbo

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo dei Papi is Piazza San Lorenzo, snc. – Viterbo (tel. +39 0761341124). Het paleis kan enkel onder begeleiding van een gids bezocht worde. De tour duurt 45 minuten. Toegangsprijs: 9 Euro (korting: 7 Euro); kinderen onder de 12 jaar en invaliden mogen gratis naar binnen. Openingstijden winter: 10.00 tot 13.00 en 15.00 tot 18.00 uur. Openingstijden zomer: 10,00 tot 13.00 en 15.00 tot 19.00 uur. Openingstijden Augustus: 10.00 tot 13.00 en 15,00 tot 20.00 uur. Gesloten: Nooit. Een bezoek aan het Museo del Colle del Duomo is in de prijs inbegrepen.

Geschiedenis Palazzo dei Papi Viterbo

Palazzo dei Papi Viterbo

Het Palazzo Papale oftewel het Palazzo dei Papi.

Het pauselijke paleis is tussen 1255 en 1266 door de toenmalige Capitano del Popolo, Raniero Gatti, gebouwd.

In die tijd moesten de pausen Rome soms ontvluchten en wanneer dit gebeurde kwamen ze meestal naar Viterbo. Klaarblijkelijk was Viterbo toen al een prettige plek om te verblijven en de pausen brachten er steeds meer tijd door, hetgeen de stad zelfs de bijnaam Città dei Papi (“Stad der Pausen”) opleverde.

In de 15e en 16e eeuw vonden vele verbouwingen plaats, maar bij een restauratie in 1897 kreeg het gebouw de middeleeuwse aanblik terug.

Wat opvalt is dat het gebouw er aan de kant van het plein meer als een paleis en aan de kant van de Valle Faul meer als een fort uitziet.

Het is in de enorme aula van het Palazzo Papale dat het allereerste conclaaf gehouden werd. Deze wordt verlicht door 12 bifora’s. De banken zijn van steen. In die tijd (1270) waren de pausen altijd afkomstig uit adelijke families en deze lobbyden de kardinalen continu om één van de hunnen verkozen te krijgen. Men kon maar niet tot overeenstemming komen en uiteindelijk besloten de inwoners van de stad alle kardinalen in de aula opgesloten te houden totdat ze een paus gekozen hadden. (Hier komt ook het woord “conclaaf”, cum clave, vandaan.) Nadat er na enkele dagen nog niks beslist was werd het dak weggehaald, maar na protesten en bedreigingen werd dit weer teruggeplaatst en uiteindelijk werd paus Gregorius X gekozen. De pauselijke zetel was toen wel 33 maanden leeg geweest.

De aula is niet altijd te bezichtigen aangezien het paleis vaak gesloten is. Wel wordt er elk jaar een beroemde antiekmarkt gehouden.

Tegenwoordig wordt het Palazzo dei Papi ook wel Palazzo Vescovile genoemd.

De Loggia delle Benedizioni

Loggia Palazzo dei Papi Viterbo

De Loggia van het Palazzo dei Papi

Door een hek rechts van de toegangsdeur kan men echter wel de Loggia van het Palazzo dei Papi bereiken. Vanaf dit elegant versierde terras zegenden de pausen in die tijd de gelovigen, waardoor ze de naam Loggia delle Benedizioni kreeg.

Midden op deze in Gothische stijl gebouwde loggia staat een aan een zuil verbonden, in de 15e eeuw gebouwde, fontein, die met de wapenschilden van de familie Gatti versierd is.

Ligging Palazzo dei Papi Viterbo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *