Palazzo dei Priori Viterbo

Het Palazzo dei Priori is het belangrijkste gebouw op het Piazza del Plebiscito, het centrale plein van Viterbo. Het is in de 15e eeuw gebouwd en doet dienst als gemeentehuis. De verschillende zalen van het gebouw zijn versierd met mooie fresco’s.

Weetjes Palazzo dei Priori Viterbo

Adres en Openingstijden

Het adres van het Palazzo dei Priori is Piazza del Plebiscito – Viterbo (tel. +39 0761304795). Openingstijden: Van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 13.00, zaterdag van 09.00tot 13.00 en van 16.00 tot 19.oo en zondag van 10.00 tot 13.00 en van 16.00 tot 19.00 uur. Toegang is gratis.

Geschiedenis Palazzo dei Priori Viterbo

Met de bouw van het Palazzo dei Priori werd in 1460 begonnen en 50 jaar later werd het door de Priori (een soort gemeenteraad) in gebruik genomen. Het bestaat eigenlijk uit twee al eerder bestaande gebouwen die door middel van een boog met elkaar verbonden zijn, het Palazzo del Comune (of Palazzo dei Priori) en het Palazzo degli Uffici (of Palazzo del Podestà).

De gang tussen deze twee gebouwen doet dienst als Pinacotheek.

De portico van waaruit men het palazzo kon betreden is in de loop der eeuwen nooit veranderd, terwijl de bovenste verdieping gedurende deze tijd verschillende malen veranderingen heeft ondergaan. Deze bestaat uit negen door zuilen ondersteunde bogen.

Het wapenschild met de eik met de pauselijke tiara op de loggia is dat van Sixtus IV, wiens naam ook op de architraaf boven de ramen op de eerste verdieping en boven de binnendeuren te lezen is, deels verklaard doordat hij ook meebetaalde aan enige verbouwingen.

In de tuin van het gebouw staan een aantal van de steensoort peperino gemaakte bankjes. De fontein, in 1626 naar een ontwerp van Caparozzi gemaakt, wordt gekenmerkt door twee leeuwen die op een plamboom klimmen, terwijl her en der deksels van Etruskische sarcofagen, herkenbaar aan de afbeeldingen van half-liggende figuren, geplaatst zijn.Vanuit deze tuin heeft men een uitzicht over de Valle Faul.

De Zalen van het Palazzo dei Priori

Via een brede trap kan men de bovenste verdieping bereiken.

De bekendste zaal van het paleis is de Sala Regia, die opgeluisterd wordt door 16e eeuwse fresco’s, die door Baldassarre Croce geschilderd zijn en mytholigische gebeurtenissen en belangrijke momenten en personages uit de geschiedenis van Viterbo verbeelden. Op het plafond, dat door Tarquinio Ligustri beschilderd is,  zijn kastelen en vestigingen uit de provincie afgebeeld.

De Cappella del Magistrato bevindt zich rechts boven de trap en is gemaakt door Domenico del Fattore en Filippo Artesanta, die tegen het einde van de 16e eeuw met de bouw begonnen. In 1631 was d ekapel gereed en kon men de fresco’s met door Filippo Caparozzi en Marzio Ganassino geschilderde “Gebeurtenissen uit het Leven van de Maagd” bewonderen. Hetpleisterwerk en het altaar zijn vervaardigd door Spinzio.

In de Sala della Madonna, die eveneens opgeluisterd wordt met fresco’s die het leven van de Maagd Maria uitbeelden en grotendeels gewijd zijn aan het mirakel van de Madonna della Quercia, kan men de koets van de Priori bezichtigen.

De wandschilderingen in de Sala del Consiglio zijn van de hand van Teodore Siciliano en hebben mythologische thema’s. De wapenschilden van Paolo V Borghese, Alessandro VII Chigi en kardinaal Alessandro Farnese zijn hier ook te zien.

In de Sala delle Bandiere (de “Zaal van de Vlaggen”), waar huwelijken voltrokken worden, zijn 18e eeuwse door Giuseppe Torriani gechilderde landschappen uit de streek te zien.

In de Sala Rossa, die zo heet vanwege d ekleur van de wandtapijten, bewaart men het symbool van de macht van de Priori, een metalen knuppel, en een soort schelp waar stembriefjes in verzameld werden.

Ligging Palazzo dei Priori Viterbo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *