Rocca Albernoz Viterbo

De Rocca Albernoz  is een oud kasteel in Viterbo dat zich net binnen de oude stadsmuren, bij de Porta Fiorentina stadspoort,  bevindt. Tegenwoordig is het Nationaal Etruskisch Museum in een deel van het fort gehuisvestigd.

Weetjes Rocca Albernoz Viterbo

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Rocca Albernoz is Piazza della Rocca 21B – Viterbo (tel +39 0761325929). Openingstijden: 08.30 tot 19.30 uur. Gesloten: Maandag,1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 6 Euro; korting: 3 Euro; gratis: 65+, 18- (enkel voor inwoners Europese Gemeenschap). (NB: Dit zijn de openingstijden ven toegangsprijzen van het Etruskisch Museum, niet van het kasteel zelf.)

Geschiedenis Rocca Albernoz Viterbo

De Rocca Albernoz bevindt zich rechts van de Porta Fiorentina nadat men door deze stadspoort het centrum van Viterbo binnengelopen is.

Het is een groot grijs gebouw en was oorspronkelijk voor militaire doeleinden gebouwd.

Het kasteel is in 1354 opgetrokken in opdracht van Kardinaal Egidio Albornoz, die ook voor andere forten in de omgeving als de Rocca Albernoz van Spoleto verantwoordelijk was, en van de paus (die zich toen in Frankrijk bevond) de opdracht had de bevolking onder controle te houden.

Vanaf het moment dat het kasteel gebouwd werd raakten de inwoners van Viterbo een groot deel van hun autonomie kwijt, wat overigens ook met andere steden in de streek het geval was.

Enkele jaren later liet Francesco di Vico het kasteel vernietigen, maar de pausen lieten het na hun terugkeer uit Avignon opnieuw opbouwen.

Nadat Kardinaal Vitelleschi het opnieuw verwoest had, werd het wederom opgebouwd o.l.v. Callixtus III, die hierbij hulp kreeg van de bevolking. Als bouwmateriaal werden de ruïnes van het eerdere fort gebruikt.

Nadat het werk onder Paus Paulus III voltooid was deed het jarenlang dienst als zetel van de pauselijke gouverneur tot het in 1738 omgevrmd werd tot benetrofio (een soort weeshuis, maar enkel voor kinderen die door hun ouders achtergelaten of verwaarloosd waren).

In 1860 werd het opnieuw omgebouwd, nu tot kazerne voor de huursoldaten van de Franse zoeaven-legerleider Lamoricière, die aan de zijde van de pauselijke troepen vochten.

De verschillende adelijke families die in de loop der jaren in de Rocca woonden brachten er een aantal veranderingen aan die het fort een minder duistere aanblik gaven.

Ligging Rocca Albernoz Viterbo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *