Chiesa del Gesù Viterbo

De Chiesa del Gesù is een kerk in Viterbo. Ze staat op de Colle del Duomo, de heuvel waar de eerste nederzetting die uiteindelijk tot de stad Viterbo zou leiden zich bevond. Een Engelse edelman vond er de dood.

Weetjes Chiesa del Gesù Viterbo

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa del Gesù is Piazza del Gesù – Viterbo. Openingstijden: Onbkend. Toegang: Gratis.

Geschiedenis Chiesa del Gesù Viterbo

De Kerk van Jezus is vooral beroemd omdat de Engelse edelman Henry van Cornwall er, op de terugweg na een kruistocht, in 1271 door de broers Guido en Simone di Monfort vermoord is om hun vader te wreken, een gebeurtenis die zelfs in de Divina Commedia van Dante vermeld wordt.

Henry was naar het altaar gevlucht omdat hij dacht dat zijn vijanden hem daar niet aan zouden vallen, maar hij werd toch gedood en naar de deur gesleept. Twee metgezellen die hem probeerden te beschermen werden ook vermoord.

De kerk is in het begin van de 11e eeuw gebouwd en heette toen nog Chiesa di San Silvestro. De Romaanse façade wordt gekenmerkt door een klokkengevel en twee (in Viterbo haast onvermijdelijke) leeuwen-standbeelden.

In de 15e eeuw was de Chiesa del Gesù de kerk het bezit van de Arte degli Ortolani (“Gilde van de Groente- en Fruitverkopers”) en die van de Calzolai (“Schoenmakers”).

In de 16e eeuw nam de Karmelieten Kloosterorde de kerk over en in 1643 vertrouwde Kardinaal Brancaccio haar toe aan de Confraternita del Santissimo Nome di Gesù e di Sant’Anna.

Het interieur wordt opgeluisterd door een fresco uit 1450 die o.a. de Noli mi Tangere verbeeldt, tussen de “Heiligen Andrea en San Silvestro” en de “Eeuwigheid tussen Musicerende Engelen”.

Andere muurschilderingen die ooit in de Chiesa del Gesù te zien waren zijn helaas wit geschilderd.

Ligging Chiesa del Gesù Viterbo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *