San Lorenzo Kathedraal Viterbo

De Duomo di San Lorenzo bevindt zich aan het gelijknamige plein van Viterbo. Vooral vanaf de helft van de 13e eeuw, toen een opeenvolging van pausen hun residentie in Viterbo hadden, was deze kathedraal erg belangrijk.

Weetjes San Lorenzo Kathedraal Viterbo

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs

Het adres van de Duomo di Viterbo is Piazza San Lorenzo – Viterbo. Openingstijden: 10.00-13.00 en 16.00-19.00 uur. In de winter gaat de kathedraal een uur eerder dicht. Gesloten: Maandag.

Geschiedenis San Lorenzo Kathedraal Viterbo

San Lorenzo Kathedraal Viterbo

San Lorenzo Kathedraal

Op de plek waar de Dom zich bevindt stond ooit een aan Èrcole gewijde Etruskische tempel. Op de ruïnes van deze tempel is in 850 de eerste versie van de San Lorenzo Kerk gebouwd. Deze kerk werd steeds vergroot, tot het de Kathedraal van Viterbo zou worden.

De Kathedraal zoals hij nu te zien is stamt uit de 12e eeuw. Tegen het einde van de eeuw werd het de officiële bisschopszetel van Viterbo.

Halverwege de 13e eeuw begon de aanwezigheid van de pausen in het Palazzo dei Papi in de stad en werd Viterbo steeds belanrijker. Maar liefst zeven pausen werden er gekroond en ook politiek gezien, met de excommunicatie van Corradino di Svevia, stond de stad in het middelpunt.

Bouw San Lorenzo Kathedraal

De kerk heeft drie schepen met drie apsissen. De middelste van deze drie steekt verder uit. Het dwarsschip is een toevoeging uit 1192 en is lager dan het middenschip.

De zwart-wit gestreepte klokkentoren is een toevoeging uit de 13e eeuw en wordt versierd met een vier rijen bifora’s. Halverwege de 15e eeuw werd de top toegevoegd.

In de 15e eeuw liet paus Pius II het dak verbouwen en later werden de zijkapellen toegevoegd.

De façade werd in 1579 geheel omgebouwd. De drie roosvensters die er waren werden vervangen door oculussen.

Interieur

Het interieur van de kerk is verdeeld in drie schepen, die door twee rijen zuilen van elkaar gescheiden worden. De kapitelen van deze zuilen zijn alle verschillend. Het centrale schip wordt opgeluisterd door een cosmateske vloer.

Bezienswaardigheden San Lorenzo Kathedraal Viterbo

Op de façade zijn de woorden Car Gamb. te lezen. Deze verwijzen naar Cardinale Gambara, die verantwoordelijk was voor de verbouwing van de façade van de kathedraal (en voor een aantal andere monumenten in Viterbo).

Aan de linkermuur hangt een reproduktie van een schilderij dat “Santa Maria della Carbonara” voorstelt. Dit hing oorspronkelijk in de kerk van deze naam. Het origineel is in het Museo del Colle del Duomo te bewonderen.

Bij de ingang (linkerschip) staat de stenen tombe van Paus Johannes XXI. Hier zijn ook twee gedenkplaten voor paus Alexander IV en Clemens IV te zien.

In het rechterschip staat een 15e eeuws doopvont.

De kapel van Santa Caterina (rechterschip).

De kapel van de Santi Valentino en Ilario (rechterschip).

De kapel van Santa Lucia, met een aantal barokke muurschilderingen.

De grote kapel achter de pastorie is beschilderd door Giuseppe Passeri. Thema’s van deze fresco’s uit de 17e eeuw zijn “De Dag des Oordeels” en “De Kardinale Deugden”.

Schilderijen

  • “De Heilige Familie en San Bernardino” (Giovan Francesco Romanelli, 17e eeuw).
  • “San Lorenzo in de Glorie” (ook van Romanelli).
  • “De Verlosser tussen San Giovanni Evangelista en San Leonardo”.

Ligging San Lorenzo Kathedraal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *