San Sisto Kerk Viterbo

Het is vanaf de San Sisto Kerk dat de Macchina di Santa Rosa elk jaar op 3 September zijn tocht door de straten van Viterbo begint. Voor de processie begint komen de dragers van de Macchina samen in de kerk om speciaal gezegend te worden. De San Sisto Kerk is de oudste kerk van de stad.

Weetjes San Sisto Kerk Viterbo

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Sisto is Piazza San Sisto – Viterbo. Openingstijden: Onbekend. Toegnagsprijs: Gratis.

Geschiedenis San Sisto Kerk Viterbo

San Sisto Kerk Viterbo

De Klokkentoren van de San Sisto Kerk in Viterbo.

De kerk is in de loop der eeuwen vaak verbouwd. In de middeleeuwen bevond zich op de plek een gehucht dat Vico Quinzano heette, met een kerk die aan San Marco gewijd was. De San Sisto Kerk werd op de ruïnes van deze, veel kleinere kerk gebouwd.

De zuilen van de klokkentoren van de kerk zijn eender aan die van de campanile van de Santa Maria in Cella Kerk en van de kloosterhof van de Santa Maria Nuova Kerk.

De oorspronkelijke, in de 11e eeuw gebouwde, kerk was een stuk kleiner. Toen de stad in de 13e eeuw uitgebreid werd richting de Porta San Sisto, werd de kerk ook groter gemaakt en om de apsis te kunnen bouwen moest zelfs een deel van de stadsmuur wijken.

Aangezien deze muur veel hoger was dan de oorspronkelijke kerk liet men ook een steile trap tussen de twee delen van de kerk bouwen. Een van de torens van de stadsmuur werd vervolgens omgebouwd tot klokkentoren.

Na ernstig beschadigd te zijn geweest door bombardementen in de 2e wereldoorlog werd de San Sisto kerk zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat gerestaureerd.

Bezienswaardigheden San Sisto Kerk Viterbo

Het portaal van de kerk stamt uit de 16e eeuw.

De twee klokkentorens zijn verschillend van elkaar. De grootste is in de stadsmuur ingebouwd en de kleinere stamt uit de periode van de Longobarden en is het enige deel van de kerk dat nog van de oorspronkelijke struktuur bewaard is gebleven.

Het interieur bestaat uit drie schepen, die door 10 zuilen van elkar gescheiden worden. Sommige van deze zuilen hebben Korinthische kapitelen, andere Ionische, die met bladeren versierd zijn.

In het linkerschip staan twee tabernakels, waarvan er één van marmer is en uit de 15e eeuw stamt, terwijl de tweede een eeuw later gemaakt is.

De pastorie is een toevoeging uit de 12e of 13e eeuw en ligt hoger dan de rest van de kerk.

Rechts van de ingang staat een oude out die waarschijnlijk in een Romeinse villa in de streek gevonden is en omgevormd is tot doopvont.

In de crypte staat een zuil met een inscriptie uit 1618.

Het schilderij “Madonna met Kind en Heiligen” is van Neri di Bicci en is in 1457 gechilderd.

Ligging San Sisto Kerk Viterbo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *