Sant’Angelo in Spatha Kerk Viterbo

De Sant’Angelo in Spatha Kerk in Viterbo is één van de oudste kerken van de stad. Jarenlang bevond de tombe van de Bella Galliana zich in deze kerk, die tussen de Via Roma en het centrale Piazza del Plebiscito plein staat.

Weetjes Sant’Angelo in Spatha Kerk Viterbo

Adres en openingstijden

Het adres van de Chiesa di Sant’Angelo in Spatha is Piazza del Plebiscito – 01100 Viterbo. Openingstijden: Onbekend.

Geschiedenis Sant’Angelo in Spatha Kerk Viterbo

Sant'Angelo in Spatha Kerk Viterbo

Sant’Angelo in Spatha Kerk

De Sant’Angelo in Spatha is een heel oude kerk, die echter in de 18e eeuw compleet verbouwd is. Ze is gewijd aan San Michele Arcangelo en de naam Spatha komt van de familie die de kerk in de 11e eeuw gekocht had.

Waarschijnlijk is de kerk tussen 1178 en 1188 gebouwd, maar door de vele verbouwingen is nauwelijks iets van de originele struktuur overgebleven.

Een groot kerkhof voor de kerk zelf moest later plaats maken toen de gemeentekantoren Palazzo dei Priori en Palazzo del Podestà gebouwd werden.

De eerste versie van de kerk had, zoals veel kerken in die tijd, drie schepen die in absiden eindigden.

In 1549 stortten zowel de façade als de klokkentoren in. Het restauratie-werk was in 1560 gereed. Pius IV was toen paus en het is ook diens wapenschild dat op de façade te zien is, naast dat van de stad en dat van de familie Piccolomini, die een deel van de verbouwing betaald had.

Het huidige interieur bestaat uit een enkel schip, als gevolg van een restuaratie in de 18e eeuw.

Tombe van de Mooie Galliana

De Tombe van de Mooie Galliana bevond zich in de kerk. Galliana was een erg mooie vrouw die in het Casa Poscia woonde. Een Romeinse man, die verliefd op haar was vroeg haar ten huwelijk, en toen zijn aanzoek geweigerd werd liet hij de stad belegeren. Uiteindelijk beloofde hij dat hij terug zou keren naar Rome als hij Galliana nog één keer mocht aanschouwen. Galliana toonde zich vanaf een toren en de Romein, die het niet kon verkroppen dat hij haar nooit meer zou zien, doodde haar met een pijl.

Nu is, rechts van de ingang, nog enkel een foto van de sarcofaag te zien waarin deze schone dame begraven is, terwijl  de sarcofaag zelf zich in het Museo Civico van Viterbo bevindt. Deze wordt versierd met een haut-reliëf dat de jacht op een everzwijn afbeeldt, naar een Romeinse origineel uit de 3e eeuw.

Kunstwerken Sant’Angelo in Spatha Kerk Viterbo

Andrea di Giovanni schilderde de “Madonna met Kind”, het centrale deel van een triptiek (14e eeuw).

Filippo Caparozzi schilderde de “Madonna met Kind en Heiligen” bij het hoofdaltaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *