Santa Maria della Salute Kerk Viterbo

De Santa Maria della Salute Kerk bevindt zich in het centrum van Viterbo. De soberheid van het interieur van deze kerk wordt gecompenseerd door het prachtig gebeeldhouwde marmeren portaal.

Weetjes Santa Maria della Salute Kerk Viterbo

Adres en openingstijden

Het adres van de Chiesa di Santa Maria della Salute is Via della Pescheria – 01100 Viterbo. Openingstijden: Onbekend.

Geschiedenis Santa Maria della Salute Kerk Viterbo

De geschiedenis van de kerk is nauw verbonden met die van de opdrachtgever tot de construktie, de rijke notaris Mastro Fardo di Ugolino. Deze liet de kerk in 1320 bouwen om een eveneens door hem gesticht opvanghuis aan belang te doen winnen. Met het opvanghuis probeerde hij aan lager wal geraakte vrouwen terug op het rechte pad te brengen.

Het projekt faalde echter en in 1324 liet de goede man het Ospedale del Monte bouwen, een ziekenhuis voor de armen en voor de pelgrims die de Via Francigena naar Rome afzakten.

Toen hij in 1350 stierf liet hij zich wel in de Santa Maria della Salute Kerk begraven.

De façade van de kerk wordt gekenmerkt door een schitterende marmeren toegangsdeur, die door de architekt Lorenzo Maitani ontworpen is (1337). Op de deur zijn verschillende thema’s uitgebeeld, waaronder de “14 Werken van Barmhartigheid”, “Christus’ Afdaling in het Vagevuur” en “De Begrafenis der Doden”.

Het interieur is schaars verlicht en uiterst sober. De Fondazione Carivit bewaart de doeken die er hingen en de kandelaars die het altar sierden zijn nu in het Museo del Colle del Duomo te zien. Vroeger waen de muren beschilderd met fresco’s, maar deze zijn in de loop der eeuwen geheel vervaagd.

Bezienswaardigheden Santa Maria della Salute Kerk Viterbo

Midden in de kerk is een rose marmeren gedenkplaat te zien, waar Mastro Fardo di Ugolino begraven ligt.

Een tweede graf is dat van Alberto Mastrio, luitenant van de orde der advocaten, gestorven in 1644.

Het altaar is gemaakt van de peperino steensoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *