Sant’Andrea Kerk Viterbo

De Sant’Andrea Kerk (Viterbo) is een oude kerk in het historische centrum van Viterbo.

Weetjes Sant’Andrea Kerk Viterbo

De Sant’Andrea Kerk in Viterbo is tegen het einde van de 12e eeuw gebouwd. De kerk was eerst (14e eeuw) de zetel van het Gilde der Groente- en Fruitverkopers (Arte degli Ortolani) en later (15e eeuw) van het Gilde van de Kruidendokters (Arte degli Speziali).

De Romaanse façade wordt gekenmerkt door een klokgevel.

De Sant’Andrea Kerk bestaat uit een enkel schip. Het hoofdaltaar bevindt zich op een verhoging ten opzichte van de rest van de kerk.

De pastorie eindigt in drie apsiden, die door uiterst small monofora’s belicht worden. In het gewelf van de middelste van de drie zijn de overblijfselen te zien van een fresco die de symbolen van de Evengelisten uitbeeldt.

Toen deze oude kerk gebombardeerd werd bleeft enkel de ondergrondse crypte bewaard. Men begon meteen met de herbouw van de kerk.

De tot het begin van de 20e eeuw begraven gebleven en toen in opdracht van Bisschop Grasselli opgegraven Gothische crypte is het mooiste deel van de kerk, die bezocht kan worden via twee ingangen aan weerszijden van de pastorie.

Vroeger liet men op de feestdag van Sant’Andrea chocolade vissen voor de gelovigen in het doopvont leggen, aangezien het op deze dag in Viterbo gebruikelijk is zo’n vis aan familieleden en geliefden te schenken. Op de nacht van 30 November zetten kinderen een bord op de vensterbank zodat de heilige er een chocolade vis op kan leggen. De oorsprong van dit gebruik is niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *