Santuario Madonna della Quercia Viterbo

Het Santuario della Madonna della Quercia is een klooster op ongeveer 2 kilometer buiten de stadsmuren van Viterbo.

Weetjes Santuario Madonna della Quercia Viterbo

Waar nu het klooster staat bevond zich vroeger een wijngaard die aan Battista il Chiavare toebehoorde. Om zijn terrein tegen rovers te beschermen liet deze in 1417 door Monetto een beeltenis van de Madonna op een tegel, die vervolgens aan een oude eik bevestigd werd, schilderen, waarop de dieven wegbleven.

Nadat een passerende kluizenaar de beeltenis meegenomen had, keerde de tegel vanzelf terug naar de eik en hetzelfde gebeurde nadat Donna Bartolemea de reliek naar haar huis gebracht had.

Volgens andere bronnen hielden de inwoners van Viterbo het beeldje verantwoordelijk voor het beëindigen van een pest-epidemie die de stad in 1467 teisterde.

Wat ook het ware verhaal is, na deze wonderbaarlijke gebeurtenissen moest er uiteraard een kerk op de plek gebouwd worden. De bouw van dezeker duurde 80 jaar. Toen de construktie voltooid was kregen de Domnikaners het beheer over de kerk.

De eik werd afgezaagd en samen met de tegel in een klein tempeltje midden in de kerk geplaatst. De ontwerper hiervan was Andrea Bregna. De beeldhouwwerken en schilderijen in het tempeltje stammen uit de 17e eeuw.

De architekt was Giuliano da Sangallo, die ok maar meteen een klooster naast de kerk bouwde. De construktie duurde van 1470 tot 1538.

De straatweg die naar het Santuario della Madonna della Quercia (Viterbo) voert is door Paus Paulus III in 1540 geopend.

Bezienswaardigheden Santuario Madonna della Quercia Viterbo

De timpaan wordt versierd met beelden van twee leeuwen aan weerszijden van een eik. Hieronder zijn drie roosvensters te zien, samen met het wapenschild van Julius II, die paus was terwijl de kerk gebouwd werd.

De terra cotta lunetten zijn gemaakt door Andrea della Robbia.

De klokkentoren heeft twee klokken, waarvan de grootste uit 1528 stamt en de kleinere uit 1654.

Het goud dat gebruikt is voor het door Antonio da Sangallo ontworpen plafond is door Columbus meegebracht uit Amerika.

De beeltenisssen van de apostelen die in de ker te zien zijn zijn geschilderdd oor Cesare Nebbia.

Filippo Prosperi was verantwoordelijk voor de schilderingen op de koepel (1867).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *