Macchina di Santa Rosa Festival Viterbo

Elk jaar op 4 September vindt in Viterbo de Macchina di Santa Rosa processie plaats. Deze oorspronkelijk gewone optocht werd pas later aangeduid met Macchina, verwijzend naar de construktie waarmee het beeld van de heilige door Viterbo gevoerd wordt.

Weetjes Macchina di Santa Rosa Festival

De processie waarmee de “wandelende klokkentoren” door de stad gedragen wordt begint bij de Chiesa della Crocetta en eindigt op het plein voor de Santa Maria delle Rose Kerk.

Aangezien het laatste stuk erg gevaarlijk is, is het verboden zich hier op te houden tijdens de optocht. Enkel familieleden van de dragers van het gevaarte kunnen hier speciale toestemming voor krijgen, aangezien zij de facchini (de naam waarmee de dragers aangeduid worden) aan het einde van de tocht hun jassen moeten overhandigen om er de bezwete, moede lichamen mee te bedekken.

In het steegje rechts van de Via di Santa Rosa vond het “wonder van de rozen” plaats, een miraculeuze gebeurtenis uit het leven van de heilige. Ze had brood onder haar schort verstopt om dit aan de armen te geven, maar toen haar vader, die niet tot de rijkere burgers van de stad hoorde, haar vroeg wat ze bij zich had zei ze dat het rozen waren. Ze opende haar schort en de rozenblaadjes dwarrelden omlaag.

In Viterbo is ook een museum gewijd aan deze jaarlijke gebeurtenis, de Sodalizio dei Facchini di Santa Rosa, waar foto’s en schaalmodellen te zien zijn van de Macchina door de jaren heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *