Keramiek Museum Viterbo

Het Keramiek Museum van Viterbo toont de geschiedenis van deze kunstvorm, die vanaf de 13e eeuw één van de belangrijkste industrieën van Viterbo vormde. De officiële naam van het museum is “Museum van de Middeleeuwse en Renaissance Keramiek”. Het is gehuisvestigd in het Palazzo Brugiotti.

Weetjes Keramiek Museum Viterbo

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Museo della Ceramica Medievale e Rinascimentale is Via Cavour, 67 – Viterbo (Tel +39 0761346136).

Geschiedenis en Beschrijving

Het keramiekmuseum wordt verdeeld in drie sekties. Er zijn zo’n 200 voorwerpen te zien die uit het noorden van de regio Lazio (zeg maar de provincie Viterbo) stammen. De oudste hiervan stammen uit de 13e eeuw en de meest recente uit de 18e eeuw.

Al in de 13e eeuw was de keramiek in de streek rond Viterbo zo ver gevorderd dat er regolamenten waren die aangaven hoe en door wie dezekunst beoefend mocht worden.

In de 14e eeuw werden nieuwe manieren ontdekt om bepaalde tinten bruin en groen te verkrijgen en ook werd in die periode voor het eerst de tinhoudende glazuur gebruikt waarmee de witte achtergrond gemakt werd.

Deze ontwikkelingen werden versneld door contakten met vooral de Arabische scholen, die deze technieken al eerder toepasten.

Vanaf het midden van de 15e eeuw raakte de keramiekkunst in Viterbo langzaam in verval, om in de eropvolgende eeuw weer aan belangrijkheid te winnen doordat de mooie nieuw gebouwde paleizen versierd moesten worden, wat o.a. gebeurde door de wapenschilden van de verschillende families op borden en bokalen te realizeren.

Na de opkomst van de porcelein produktie in de 17e eeuw was het gedaan met de kunst van de keramiek in Viterbo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *