Pleinen Viterbo

Net als in de meeste middelgrote italiaanse steden zijn er in Viterbo een aantal pleinen waar het openbare leven zich afspeelt. Deze pleinen in Viterbo worden vaak opgeluisterd door mooie fonteinen en natuurlijk worden de bekendste geflankeerd door elegante historische gebouwen.

Mooiste Pleinen Viterbo

Het beroemdste plein van Viterbo is het Piazza del Plebiscito. Hier bevinden zich alle belangrijke burgerlijke gebouwen van de stad als het Palazzo dei Priori en het Palazzo del Podestà, die samen hetgemeentehuis van Viterbo vormen. Voor de aanleg heeft wel een kerkhof moeten wijken.

Als het Piazza del Plebiscito het burgerlijke centrum van Viterbo vormt, is het Piazza San Lorenzo dat van het geestelijke. Langs dit plein staan zowel de kathedraal van de stad als het bekendste gebouw, het Palazzo dei Papi.

Het Piazza Fontana Grande is uiteraard genoemd naar de grote Gothische fontein die op dit plein staat en die tot de mooiste fonteinen van Italië gerekend wordt.

Het Piazza della Rocca bevindt zich net binnen de stadsmuren, bij de Rocca Albernoz, het voormalige kasteel van Viterbo. Hier kon men in vroeger tijden militaire oefeningen en terechtstellingen aanschouwen. Het plein wordt opgeluisterd door één van de mooiste fonteinen van de stad.

Het Piazza San Pellegrino is het centrale plein in de wijk Pellegrino. Er staan een aantal interessante torens en paleizen op dit plein, waarvan het Palazzo degli Alessandri zo mooi is dat de paus de sloop ervan verijdelde.

Het Piazza Scacciaricci bevindt zich in de wijk met dezelfde naam en is nogal uniek de aanleg ervan, zoale een bordje langs het plein aangeeft, niet met het geld van welstaande burgers, maar door gewone mensen is betaald.

Door de inwoners van de stad zelf wordt het Piazza Verdi ook het Piazza del Teatro of het Piazza dell’Unione genoemd, vanwege de aanwezigheid van het Teatro dell’Unione. Het 15e eeuwse Palazzo Santoro (nu Stadsibliotheek) staat ook aan dit plein.

Het Piazza delle Crocetta heet eigenlijk Piazzetta di Santa Maria in Poggio. Santa Rosa, de schutsheilige van Viterbo, lag hier ooit begraven.

Het Piazza del Sacrario is in de 30’er jaren aangelegd. Onder dit plein stroomt de beek de Urcionio. In een tweede buis schuilde men tijdens bombardementen in de 2e wereldoorlog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email