Piazza della Crocetta Viterbo

Het Piazza della Crocetta (“Plein van het Kruisje”) bevindt zich in het centrum van Viterbo. Santa Rosa, de belangrijkste heilige van de stad, lag oorspronkelijk in een kerkje op dit plein begraven.

Weetjes Piazza della Crocetta Viterbo

De officiële naam van dit plein is het Piazzetta di Santa Maria in Poggio en de naam die de Viterbezen zelf gebruiken komt doordat de Padri Crociferi er al sinds ongeveer 1606 gevestigd zijn.

Het is hier dat de geschiedenis van Santa Rosa begint, met het “wonder van de kruik”. Toen ze hier een keer kwam om een waterkruik bij de fontein op te vullen, brak de kruik van een ander jong meisje, dat daarop begon te huilen. Santa Rosa verzamelde de brokstukken, paste ze aan elkaar en de kruik was weer heel. Bovenop de fontein is later ter herinnering aan deze gebeurtenis een klein beeldje van de heilige geplaatst.

Het kerkje (Chiesa della Crocetta) op het plein is erg vaak verbouwd en men kan er dan ook niet meer aanafzien dat het uit de middeleeuwen stamt. Hier werd de al erg jong gestorven Santa Rosa begraven. Toen ze hierop drie maal in een droom aan de paus verscheen liet deze haar weer opgraven. Hoewel ze direkt in de grond gelegd was, werd haar lichaam nog intakt teruggevonden. Ze werd vervolgens door vier kardinalen aan het hoofd van een processie naar haar huidige rustplaats gedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *