Piazza del Gesù Viterbo

Het Piazza del Gesù is een plein in het centrum van Viterbo. Voordat de nieuwe Palazzi Comunali gebouwd werden was het veel belangrijker, aangezien het gemeentehuis van de stad zich er bevond.

Weetjes Piazza del Gesù Viterbo

Totdat het nieuwe gemeentehuis in het Piazza del Plebiscito gebouwd werd, in 1270, stond het aan de linkerzijde van het Piazza del Gesù. Dit Palazzo del Comune bevond zich waar nu de Torre del Borgognone staat.

De Torre del Borgognone heet zo omdat bij het meten van de basis ervan de voetlengte van de heer Borgognone gebruikt werd.

In de kerk naast de toren werd op 13 Maart 1271 Henry van Cornwall (Enrico di Cornovaglia) vermoord. Deze kerk heet tegenwoordig de Chiesa del Gesù, maar stond in die tijd nog bekend onder de naam Chiesa di San Silvestre.

Er stond waarschijnlijk al vanaf de 14e eeuw een fontein op het plein. Deze kwam in de 18e eeuw in het bezit van de Chigi familie, die haar liet repareren. Aan het begin van de 20e eeuw werd deze vervangen door een door Giovanni Pizzichetti ontworpen fontein. De onderste kuip wordt ondersteund door een pilaster teerwijl de bovenste, kleinere, op een met beeldhouwwerken van dieren versierde onderseuning rust.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *