Porta Romana Viterbo

De Porta Romana in Viterbo is nog steeds één van de belangrijkste stadspoorten van de stad, niet in het minst omdat ze zich bij het treinstation, waaraan ze ook haar naam gegeven heeft, bevindt.

Weetjes Porta Romana Viterbo

Adres en openingstijden

De Porta Romana kan van buitenaf bezichtigd worden en heeft geen adres. De poort bevindt zich aan het einde van de Via Garibaldi, bij het Piazza San Sisto.

Geschiedenis Porta Romana Viterbo

De Porta Romana is de stadspoort die meteen toegang geeft tot het historische centrum van Viterbo. Waar ze zich bevindt stond vroeger een andere poort, onder de toren die later omgebouwd is tot klokkentoren van de San Sisto Kerk.

De poort is in 1649 door Francesco Maiolini gebouwd, om deze Porta San Sisto te vervangen.

De deuren werden gemaakt door Paolo Pieruzzi en de inscriptie uit 1705 boven deze deuren is een eerbetoon aan de toenmalige provincie-gouverneur Marcellino Albergotti.

De oorspronkelijke naam van de Porta Romana was de Porta Pamphilia of de Porta Innocenziana. De reden hiervoor was dat ze ingewijd was door Paus Innocenzo X die naar Viterbo was gekomen ter gelegenheid van het huwelijk tussen zijn broer Panfilo en Donna Olimpia Pamphili.

Tegenwoordig heet de poort Porta Romana vanwege het simpele feit dat ze langs de weg naar Rome staat.

Het wapenschild van de paus is boven de poort te zien, samen met die van Clemens XI en tussen de twee emblemen bevindt zich het standbeeld van Santa Rosa, de schutsheilige van de stad.

Er zijn nog door de Franse troepen in 1798 door kanonsschoten veroorzaakte gaten in de stenen te zien.

De houten deuren zijn gemaakt door Francesco Minestrone.

Ligging Porta Romana Viterbo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *