Porta San Pietro Viterbo

De Porta San Pietro is een van de oudste stadspoorten van Viterbo en voor toeristen ook een van de belangrijkste aangezien men vanaf hier, door de Via San Pietro, in de Middeleeuwse stadswijk San Pellegrino komt.

Weetjes Porta San Pietro Viterbo

Porta San Pietro Viterbo

Porta San Pietro

De Porta San Pietro is genoemd naar de nabije, in 1240 door Kardinaal Raniero Capocci in 1240 gestichte San Pietro Kerk.

Het was een belangrijke poort in de verdedigingsmuur tegen aanvallen door de Romeinse legers. In de 12e eeuw werd de Porta San Pietro dan ook vaak afgesloten.

In 1630, toen er een pestepidemie plaats vond in Viterbo, werd ze de poort dichtgemetseld, om pas in 1741 op verzoek van de monniken van het San Pietro del Castagno Klooster weer geopend te worden. Er mochten wel enkel residenten van de stad zelf door naar binnen.

De poort is eenvoudig van aanblik en wordt enkel versierd met een bas-reliëf dat het wapenschild van Viterbo, een leeuw met een palm, verbeeldt.

Een tweede naam voor de poort is Porta Salicicchia, vanwege de nabijheid van het Castel di Salce. Deze naam is door de inwoners van de stad verbasterd tot Porta Salciccia, wat zoveel betekent als Sausijzenpoort.

Voorheen werd de Porta San Pietro opgeluisterd door een Madonna met Kind en een Engel met een boekrol met de woorden civitatem protege tuam (“Bescherm je stad”). Deze fresco wordt nu in het Museo Civico van Viterbo bewaard, zodat het werk beter beschermd kan worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *