Porta della Verità Viterbo

De Porta della Verità is een stadspoort in Viterbo. De naam van deze poort is afgeleid van een aan de nabijgelegen kerk verbonden legende.

Weetjes Porta della Verità Viterbo

Adres en openingstijden

De Porta della Verità ligt dichtbij het Museo Civico van Viterbo, aan het begin van de Via della Verità. Het monument kan van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis Porta della Verità Viterbo

De “Poort der Waarheid” stamt uit de 12e eeuw, maar is in de loop der eeuwen vaak gerestaureerd. De laatste keer dat dit gebeurde was toen Paus Benedictus XIII in 1728 naar Viterbo kwam, waarvan de inscriptie bovenop de poort getuigenis geeft. Ter gelegeneheid van deze gebeurtenis werd de toen erg vervallen poort ook groter gemaakt.

De wapenschilden van Paus Benedictus XIII, de stad Viterbo en die van Gouverneur Oddi en Bisschop Sermattei zijn boven de poort te zien.

De naam van de poort is afkomstig van een legende en heeft te maken met de oude kerk die zich op het plein ervoor bevindt. In 1446 verscheen de Madonna hier aan drie jonge meisjes die in de kerk waren komen bidden. Het verhaal van deze gebeurtenis kwam de bisschop ter ore, die het echter niet geloofde. De meisjes hielden aan hun verhaal vast en bleven herhalen: “Het is de waarheid, het is de waarheid”. Aldus kwam de kerk Chiesa di Santa Maria della Verità te heten en kreeg de poort dezelfde naam.

Voordat de poort de huidige naam kreeg heette ze Porta dell’Abate, eveneens vanwege de nabijheid aan de kerk.

Ligging Porta della Verità

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *