Pianoscarano Wijk Viterbo

Pianoscarano is één van de oudste wijken van Viterbo. In tegenstelling tot de wijk San Pellegrino is het van oudsher een volkswijk, i.p.v. een wijk waar de rijkere Viterbezen zich ophielden.

Weetjes Pianoscarano

Voordat de wijk bewoond was gebruikten de Lombardijse soldaten de grond om er militaire oefeningen te houden. De naam Pianoscarano is dan ook afgeleid van het Lombardijse woord voor”troepen”, squara.

De wijk werd eeuwenlang enkel bewoond door boeren en ambachtslieden en er zijn dan ook geen indrukwekkende paleizen te zien, zoals in de andere oude stadswijk San Pellegrino wel het geval is.

Het stuk stadsmuur tussen de Porta di Valle en de Porta Fiorita is vaak neergeworpen en weer opgebouwd. Hoewel er een slotgracht liep, werd de muur toch vaak aangevallen. In de 13e eeuw, om de Romeinen die de stad aanvielen te bestrijden, liet men het terrein voor deze muur vollopen met water om er vervolgens riet en bladeren op te leggen. Vanwege de moerassige ondergrond die geschapen werd kwamen de Romeinen vast te zitten en werden ze eenvoudig door de inwoners van Viterbo verslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *