Alles over Volterra

Volterra is een stad in de provincie Pisa in Toscane. De stad, die iets meer dan elfduizend inwoners telt, ligt op een heuvel aan de rand van de streek Maremma. Het wordt gezien als een van de mooiste kleinere steden in Toscane en is dan ook een geliefd vakantieoord voor toeristen. Hoewel oorspronkelijk door de Etrusken gesticht ziet men in het historische centrum vooral nog middeleeuwse gebouwen. Om de stad bevinden zich zowel overblijfselen van een Etruskische muur als van een in de middeleeuwen opgetrokken verdedigingsmuur. Vooral de Etruskische muur en de Porta dell’Arco zijn indrukwekkend. Andere hoogtepunten zijn het Palazzo dei Priori en het Palazzo Minucci.

Alles over Volterra

Praktische informatie

Toeristeninformatie Volterra

Postcode: 56048. Kengetal: 0588. Gemeentehuis: Piazza dei Priori, 1 – 56048 Volterra. Het VVV bevindt zich op het Piazza dei Priori, 19/20 (tel. 0588 87257; openingstijden: Van 09.30 tot 13.00 en van 14.00 tot 18.00 uur). Dankzij de afgelegen ligging is er geen treinstation in de stad. De dichtstbijzijnde stations zijn die van Cecina en Pontedera. Voor interlocale busverbindingen kunt U terecht bij de maatschappij Compagnia Pisana Trasporti S.p.a.

Toeristenbelasting Volterra

Op 1 januari 2021 is men opnieuw begonnen met het vragen van een toeristenbelasting. Toeristen die in de stad verblijven betalen tussen de 1,00 en 2,50 Euro per nacht, afhankelijk van de categorie van het onderkomen. Kinderen jonger dan 13 zijn vrijgesteld.

2,50 Euro4- en 5-sterren hotels
2,00 Euro3-sterren hotels, residentie, vakantiehuis, B&B, affittacamere, agriturismo
1,50 Euro1- en 2-sterren hotels
1,00 Euroreligieus onderkomen, camping, jeugdherberg
De tarieven zijn per persoon per nacht.

Volterra Card (Museumkaart)

Net als vrijwel elke grote of middelgrote Italiaanse stad heeft ook Volterra een museumkaart. Na aanschaf van de Volterra Card kunt U de zes musea en archeologische vindplaatsen van de stad gratis bezoeken. De kaart is 72 uur geldig en kost 14 Euro voor volwassenen. Er is ook een speciale familiekaart die buitengewoon voordelig is.

Weetjes

Het grondgebied van Volterra is grotendeels van heuvelachtige aard, met enig laagland rond de rivier de Era. Voor natururliefhebbers zijn de zandstenen hoogtes, die door canyon-achtige gangen doorsneden worden het interessantst.

Aangezien de stad relatief geïsoleerd ligt is het centrum minder door het moderne leven aangetast dan bij vergelijkbare borghi het geval is. Ook het nieuwste deel van van de stad ligt grotendeels binnen de 13e eeuwse stadsmuren.

Het wapenschild van de stad verwijst zowel naar de Etruskische als naar de middeleeuwse geschiedenis van de stad. De griffioen is een typisch Etruskisch symbool en de verslagen draak vertegenwoordigt de ghibellijnen.

Geschiedenis

Volterra is door de Etrusken gesticht en was vooral vanwege de strategische ligging een belangrijke handelsstad. Nadat het door de Romeinen overgenomen was, bleef het een belangrijke gemeente.

Na de Lombardische overheersing kwam de stad in de 11e eeuw onder de bisschoppelijke macht. Van de 12e eeuw tot 1340, toen Volterra onder de Belforti familie een graafschap werd, was het een onafhankelijke gemeente. Na verschillende conflicten met andere steden in de streek, kwam de stad definitief in 1361 in handen van de Florentijnen.

Bezienswaardigheden

Palazzo Pretorio Volterra
Palazzo Pretorio

De belangrijkste toeristische attracties uit de oudheid zijn de Etruskische Muren, het Romeinse Theater en een archeologisch park.

De belangrijkste middeleeuwse bezienswaardigheden zijn het Medici Kasteel en de 12e eeuwse Kathedraal. Andere mooie kerken zijn de San Francesco Kerk, de San Michele Kerk en de Sant’Alessandro Kerk.

Het centrale plein is het Piazza dei Priori, waar ook het Palazzo Pretorio, dat in de 13e eeuw gebouwd is, opvalt. Een tweede belangrijk plein is het Piazza San Giovanni, met de Duomo, het Baptisterium en de klokkentoren. De hoofdstraat en belangrijkste winkelstraat is de Via Antonio Gramsci.

Bij een aantal deelgemeentes van Volterra zijn necropolissen uit de Etruskische tijd opgegraven.

Qua natuur bevindt zich ten noorden van de stad een gebied dat de Balze genoemd wordt. Dit is door erosie ontstaan en wordt gekenmerkt door vreemd gevormde kliffen. Dit is wel ten koste gegaan aan onder andere enkele Etruskische necropolissen en de Badia Camaldolese Abdij.

Volterra, provincie Pisa, Toscane

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email